.

Ciasta

Murzynek

murzyn 66.jpg

Składniki:


1 szklanka mąki, 25 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 5 łyżek wody, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Sposób przygotowania:

Margarynę, 3 łyżki wody i cukier wymieszany z kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymana masę gotować przez 3 min. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min. w 180 st C. Masę przestudzoną na polewę lekko podgrzać i rozsmarować na ostudzonym cieście.