.

Ciasta

Blok czekoladowy

 IMG_3198.JPG

Składniki:

25 dkg. margaryny, 1/2 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 5-6 łyżek kakao, 50 dkg. mleka w proszku,garść orzechów, 150 g pokruszonych herbatników lub wafli.

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę z cukrem i margaryną. Wymieszać kakao z mlekiem w proszku, następnie ciągle mieszając wlać wodę z cukrem i tłuszczem. Do gładkiej masy dodać bakalie, orzechy, rodzynki oraz pokruszone herbatniki lub wafle. Wszystko wymieszać. Formę keksową wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę. Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, alby masa zgęstniała. Smacznego!

Sposób przygotowani (rysunkowy):


IMG_3191.JPG

<--- Do rondelka wlewam wodę, wsypuje cukier i dodaje margarynę. Całość zagotowywuję. 

 

 

IMG_3193.JPG

<--- Gdy cukier i margaryna już się rozpuści zabieram się do robienia masy kakaowej.

 

 

IMG_3194.JPG <--- Mleko w proszku wymieszać z kakao. Dodać do tego roztopioną margarynę z cukrem i wodą cały czas mieszając.

 

 

IMG_3196.JPG<--- Gdy mamy już bardzo dobrze wymieszaną masę czekoladową, dodajemy orzechy i  pokruszone herbatniki.

 

 

IMG_3197.JPG<--- Całość mieszamy i wlewamy do foremki wyłożoną papierem do pieczenia. Chowamy najlepiej do lodówki na całą noc.Smacznego!