.

Ciasta

Uniwersalne kruche ciasto

4 kruche ciaso.jpg

Składniki:

20 dag mąki, 12 dag masła, 2 łyżki cukru pudru , 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki wody, tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i na 30 min włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie do tarty. Przykryć ciasto pergaminem i obciążyć fasolą (można również zrobić parę dziurek za pomocą widelca, widać to na zdjęciu). Piec przez 25 min w 200 st C. Po 20 minutach zdjąć pergamin z fasolkami i piec jeszcze przez 5 minut. Po ostygnięciu wyjąć ostrożnie tartę z formy.


Sposób przygotowania: (rysunkowy)

1 kruche ciasto.jpg<---- Z podanych składników zagnieść ciasto.

 

 

 

 

2 kruche ciasto.jpg<---- Wyrobione już ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 

 

 

 

3 kruche ciasto.jpg<----- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i ułożyć w natłuszczonej formie do tarty. Przykryć ciasto pergaminem i obciążyć fasolą. Piec przez 25 min. w 200 st C. Po 20 minutach zdjąć pergamin z fasolkami i piec jeszcze przez 5 minut.  

 

5 kruche ciasto.jpg<---- Po ostygnięciu wyjąć ostrożnie spód od tarty.