.

Desery na zimno

Krem czekoladowy

8  krem czekoladowy.JPG

Składniki:

4 żółtka, 9 dkg cukru, 10 dkg czekolady lub 5 dkg kakao w proszku, 2 białka, 15 g żelatyny, 125 g śmietanki kremówki 30%, wanilia.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z 6 dkg cukru i wanilią na puszystą masę.
  2. Ubić śmietankę.
  3. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać 3 dkg cukru.
  4. Rozpuścić żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku.
  5. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Żelatynę i czekoladę połączyć z masą z żółtek, mieszając dokładnie.
  7. Masę z żółtek, ubitą pianę i śmietankę połączyć razem mieszając ostrożnie. (łyżką!)

Sposób przygotowania: (rysunkowy)

1 krem czekoladowy.JPG<---- Żółtka utrzeć z 6 dkg cukru i wanilią.

 

 

 

2  krem czekoladowy.JPG<---- Tak powinna wyglądać masa z żółtek i cukru.

 

 

 

3  krem czekoladowy.JPG<----- Ubić śmietankę na sztywno.

 

 

 

4  krem czekoladowy.JPG<----- Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.

 

 

 

5  krem czekoladowy.JPG<----- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

 

 

 

IMG_3280.JPG<---- Żelatyną rozpuszczam w 1/3 wrzątku.

 

 

 

6  krem czekoladowy.JPG<---- Czekoladę i żelatynę mieszam z masą z żółtek.  Tak wymieszaną masę z żółtek mieszam delikatnie z ubitą śmietanką i pianą z białek. 

 

 

7  krem czekoladowy.JPG<---- Wymieszany krem czekoladowy przelewam do szklaneczek lub np. jako nadzienie do tarty.